Πότε και πως ανοίγουν τελικά οι τράπεζες;

Πότε και πως ανοίγουν τελικά οι τράπεζες;

Έτοιμη να στηρίξει, εκτός απροόπτου, με ρευστότητα μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού φέρεται να είναι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει σήμερα με θέμα την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η ανάληψη πρωτοβουλιών έρχεται ως αποτέλεσμα του αυστηρού όρου που είχε θέσει η ΕΚΤ, βάσει του οποίου οποιαδήποτε απόφαση για πιθανή στήριξη θα λαμβανόταν μόνο και εφόσον η ελληνική Βουλή ψήφιζε το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων.

Βέβαια, πηγές από τη Φρανκφούρτη τόνιζαν που επικαλείται το Euro2day.gr, χθες ότι στην απόφαση της ΕΚΤ θα βαρύνει σημαντικά και η ισορροπία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψήφιση των μέτρων από το Κοινοβούλιο εκλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα της ΕΚΤ τη Φρανκφούρτη, ως το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εκ νέου οικοδόμησης της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-πιστωτών.

Ενέχυρα

loading...

Εξαιρετικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες είναι το θέμα των ενεχύρων, τα οποία μετά το κούρεμα έχουν περιορισθεί στα 7 δισ. ευρώ (12 δισ. ευρώ με βάση την ανάλυση της Goldman Sachs) και αντιστοιχούν σε ρευστότητα περίπου 4 δισ. ευρώ.

Η μείωση προήλθε κατόπιν της πρόσφατης απόφασης της ΕΚΤ να αυξήσει το ποσοστό του κουρέματος των ενεχύρων.

Οι πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη αναφέρουν πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει συνδυαστικά με το άνοιγμα του ELA και στη μείωση του haircut στα ενέχυρα, πράξη που θα διευκόλυνε το τράβηγμα μεγαλύτερης ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό.

Αγώνας δρόμου

Κι ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Φρανκφούρτη καθώς η σημερινή συνεδρίαση είναι ζωτικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες, στην Αθήνα εξετάζουν, με βάση πηγές, μία σειρά σενάρια με στόχο οι τράπεζες να ανοίξουν το σύνολο των καταστημάτων τους το αργότερο έως την επόμενη Τρίτη.

Όπως, σύμφωνα με το Euro2day.gr, τονίζει τραπεζική πηγή, «όλα εξαρτώνται από τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν δεν δώσει το πράσινο φως για έστω και οριακή αύξηση της ρευστότητας στο ELA τότε το τοπίο θα παραμείνει θολό.

Ωστόσο, πως η ΕΚΤ δεν επιδιώκει τη συνέχιση επ’ αόριστον της τραπεζικής αργίας καθώς κάθε μέρα που οι τράπεζες μένουν κλειστές παραλύει η οικονομία και χάνεται κομμάτι του ΑΕΠ. Με βάση την εκτίμηση αυτή εάν σήμερα δοθεί έστω και οριακή ρευστότητα τότε θα καταφέρουμε να ανοίξουμε την επόμενη εβδομάδα»,

«Επουδενί», προσθέτει, «δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι όταν ανοίξουν οι τράπεζες θα είναι όπως πριν από την επιβολή των capital controls. Σαφώς θα υπάρχουν ημερήσια όρια στα ATMs και στα γκισέ όπως και μια σειρά όρια σε μεταφορές χρημάτων κ.ά. Μια εργασία όμως που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις είναι η εξαργύρωση επιταγών».

Το νέο τοπίο ως προς το τι θα επιτρέπεται και τι δεν θα επιτρέπεται όταν ανοίξει το σύνολο των καταστημάτων θα διαμορφωθεί με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία θα ετοιμάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε συνεργασία με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Πηγή: real.gr

loading...

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!